Bronhitis

Kako Prospan® deluje?

Zašto je Prospan® pravi izbor za lečenje kašlja i kako sastojci deluju?

Više 

Kašalj

Biljni aktivni sastojak bršljana

Evolucija od biljke "u kojoj bogovi i duhovi žive" do biljke koja se istražuje u medicinske svrhe trajala dugo vremena. Danas u svetu postoji veliki broj različitih vrsta bršljana, sa različitim sastavom.

Više

Sirup za kašalj

Istraživanje

Preciznost, kreativnost i jasna vizija našeg istraživanja, uz optimalan kvalitet proizvodnog procesa, osnova su našeg rada.

Više 

Zašto je Prospan® pravi izbor protiv kašlja?

Prospan® proizvodi za terapiju kašlja se razlikuju od drugih jer su proizvedeni korišćenjem individualnog i jedinstvenog proizvodnog procesa. Rezultat ovog naprednog procesa proizvodnje jeste suvi ekstrakt lista bršljana, Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575® , koji se po svojoj posebnosti i jedinstvenim karakteristikama može uporediti sa otiskom prsta.

Ovaj ekstrakt ima efikasno delovanje na složene mehanizme nastanka kašlja. Prospan® razređuje lepljivi sekret nakupljen u bronhijama,  omogućavajući njegovo lakše iskašljavanje i izbacivanje iz tela.

Opuštajućim delovanjem na muskulaturu bronhija, proširuju se disajni putevi i olakšava disanje.
Prospan® proizvodi protiv kašlja su efikasni i imaju odličnu podnošljivost.

U poređenju sa drugim proizvodima za lečenje kašlja Prospan® ima višestruku primenu. Osim kod akutnih oblika kašlja, Prospan® je efikasan i kod hroničnih zapaljenskih bronhijalnih stanja. Dodatna prednost Prospan®-a je široka paleta proizvoda. Naći ćete rešenje koje odgovara svakom životnom dobu.

Biljni aktivni sastojak bršljana

Vekovima unazad su se ljudi oslanjali na isceliteljsku moć bršljana kako bi lečili stanja zapaljenja bronhija. Danas, u savremenoj fitomedicini, bršljan se koristi kao lek za efikasno lečenje kašlja. Njegov celokupni potencijal je i dalje predmet neprekidnog istraživanja, a nove studije pružaju sve više značaja i prednosti njegove primene.

 

Dobro je znati:

U poređenju sa drugim preparatima za lečenje kašlja, delovanje Prospan® -a je višestruko.
Osim kod akutnih oblika kašlja, Prospan® je efikasan i kod hroničnih zapaljenskih bronhijalnih stanja u kojima se kašalj javlja kao simptom bolesti.

Važni aktivni sastojci bršljana su saponini. Upravo način i mesto njihovog delovanja predmet su istraživanja koja su u toku. Naučnici su otkrili, na primer, da saponini deluju na bronhije tako što ih šire i da taj efekat zavisi od njihove koncentracije.

Drugim rečima, precizno određen sastav i način proizvodnje ekstrakta bršljana može imati uticaj na stvarni učinak pri lečenju . Proizvodi Prospan® za lečenje kašlja razlikuju se od sličnih proizvoda na tržištu upravo zbog jedinstvenog proizvodnog postupka kojim nastaju. Rezultat  takvog naprednog postupka proizvodnje je suvi ekstrakt lista bršljana, Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®, koji se po svojoj posebnosti i jedinstvenim svojstvima može uporediti sa otiskom prsta.

Fitofarmacija – trend u lečenju

Ispitivanje sprovedeno na institutu Allensbach je pokazalo da se potražnja za prirodnim načinima lečenja konstantno povećava. U 70-im godinama prošlog veka je, na primer, samo oko 50% populacije koristilo prirodne proizvode za ublažavanje zdravstvenih tegoba, dok danas 75% pacijenata radije odabere lečenje biljnim lekovima.
 
Istraživanja na polju fitomedicine su već neko vreme fokus mnogih naučnika, naročito na polju efikasnosti i podnošljivosti.

Uz navedeno, lečenje biljnim lekovima ima i drugih prednosti:

  • Mnoge bolesti imaju kompleksne uzročnike i uspešnije se leče kombinacijama više aktivnih sastojaka, a ne samo sa jednim.
  • Biljni lekovi, u odnosu na sintetske lekove, imaju širi terapijski profil.
  • Biljni lekovi se, uglavnom veoma dobro podnose i jednostavni su za primenu.

Istraživanje i kontrola kvaliteta

Više od 60 godina iskustva u temeljnim istraživanjima, kontinuirani napredak i inovativne mogućnosti – to su vrednosti kojima Engelhard Arzneimittel osigurava najbolje za svoje pacijente. Fokus poslovanja je proizvodnja dobro podnošljivih lekova i medicinskih sredstava čija se učinkovitost, snaga, oblik i način primene prilagođavaju pojedinačnim potrebama pacijenata.

Poznavati poreklo - naša kontrola kvaliteta počinje puno pre proizvodnje krajnjeg proizvoda.

Bočica našeg Prospan® sirupa prolazi kroz veliki broj ispitivanja i kontrola pre nego što se nađe na policama apoteka u gotovom proizvodu: od kontrole kvaliteta sirovina do kontrole samog procesa, sve do finalnih kontrola gotovog proizvoda. Naša velika odgovornost, kao proizvođača lekova, odražava se u poslovanju u skladu sa sertifikatima koje posedujemo i strogim standardima proizvodnje koje poštujemo.

Biljke zapravo nisu lekovi?

Sve poznate lekovite biljke, kao na primer valerijana, kantarion, bršljan i druge, danas se primenjuju kao ekstrakt u obliku tableta, tečnih oblika i sl.
Ipak, u čemu je razlika između farmaceutski obrađenih biljnih lekova i infuzija ili tinktura koje se još uvek pripremaju po bakinom receptu?

Bršljan može biti dobar primer za pojašnjenje ovih razlika: aktivni sastojak ne predstavlja sama biljka, već suvi ekstrakt lista bršljana. Ekstrakt je po svom sastavu složena mešavina aktivnih sastojaka na čiji sastav utiče nekoliko ključnih faktora. To su, svakako, kvalitet lekovite biljke, deo biljke koji se koristi kao sirovina u proizvodnji, sredstvo koje se koristi za ekstrahovanje lekovitog aktivnog sastojka i u konačnici, sam proizvodni postupak kojim se dobija biljni lek.

Napomena: različite vrste biljaka ne mogu dati identične ekstrakte, ‘’kopiju’’ je skoro nemoguće proizvesti!

Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®

Ono po čemu je Prospan® jedinstven je specifičan proizvodni proces. Rezultat ovog patentiranog procesa jeste jedinstveni Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana, čije pojedinačne karakteristike mogu da se uporede sa otiscima prstiju.

Osim što ima najveći udeo ekstrakta bršljana u svom sastavu, Prospan® je drugačiji od svih drugih sirupa nastalih na osnovu lekovitih svojstava bršljana.

Pokazalo se da je četvorostruka snaga bršljana prisutna samo u zaštićenom ekstraktu bršljana EA 575® koji čini sastav Prospan® -a.

Za razliku od drugih hemijskih lekova protiv kašlja, ovaj specijalni ekstrakt ima dokazani učinak na razne složene mehanizme i uzročnike nastanka kašlja. Njegovi sastojci ne deluju samo na razređivanje  sekreta već i na smanjenje spazma (grčenje) bronhijalne muskulature čime se olakšava iskašljavanje. Drugi proizvodi deluju uglavnom na jedan način, umiruju kašalj, ili na drugi, razređivanjem sekreta.

Istorija

Hipokrat, otac medicine (460. do oko 375.p.n.e.), zaslužan je za ogromnu popularnost bršljana kao lekovite biljke. Ipak, on u to vreme još uvek nije znao ništa o njegovim isceliteljskim sastojcima. Umesto toga, on je verovao u bogove i duhove koji žive u bršljanu i koji mu daju isceliteljske moći.

I drugi lekari su visoko cenili bršljan zbog njegove isceliteljske moći, uključujući Dioskorida (oko 40. do 90.n.e), vojnog lekara u vojsci rimskog cara Nerona, a više od hiljadu godina kasnije i Hildegard von Bingen (1098 – 1179). Hildegard je bršljan preporučivala samo za spoljnu upotrebu, međutim, objašnjenje koja je dala o njegovoj efikasnosti reflektuje opšte prihvaćeno verovanje tog vremena, naime, da bolest prelazi sa bolesnika na biljku.

Leonardo Da Vinči (1452 – 1519) je takođe bio svestan lekovitih svojstava bršljana: prema njegovim zapisima, divlje svinje su lečile svoje bolesti bršljanom. U XVI veku, bršljan je privukao veliku pažnju kao lek za lečenje stanja zapaljenja bronhija. Ali je bršljan tek u XIX veku napredovao od jednostavnog narodnog leka do ozbiljnog prirodnog sredstva za lečenje kašlja.

A to se dogodilo slučajno:

Jedan lekar je primetio da su deca iz jedne regije u južnoj Francuskoj patila od kašlja mnogo ređe nego u drugim regijama. On je otkrio da su ta deca pila mleko iz činija napravljenih od drveta bršljana. Došao je do zaključka da u drvetu verovatno postoji supstanca koja se prenela u mleko i koja je pružila zaštitu od kašlja. I bio je u pravu. Ali mi danas znamo da se te aktivne supstance bršljana, prvenstveno nalaze u listovima.

Pre upotrebe pažljivo proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.