Bronhitis

Respiratorni organi

“Dišite kroz nos!” Razlog zbog kojeg bi trebalo da se držite ovog saveta – i još mnogo informacija u vezi sa respiratornim organima – možete pročitati ovde.

Više 

Kašalj

Kašalj

Kašalj je najčešće simptom virusne infekcije, ali se može javiti i kao posledica drugih uzroka. Saznajte više ovde.

Više

 

Prospan sirup za kašalj

Sirup za kašalj sa ekstraktom bršljana i ukusom trešnje olakšava disanje deci i odraslima.

Prospan sirup za kašalj je potpuno biljni lek bez šećera, alkohola i veštačkih boja. Glavni lekoviti sastojak sirupa je suvi ekstrakt lista bršljana, od davnina poznat po snažnim lekovitim svojstvima u borbi protiv kašlja.

Ovaj sirup za kašalj je pogodan za lečenje kašlja praćenog obilnim sekretom kod dece starije od 2 godine i kod odraslih. Zbog svog specifičnog mehanizma delovanja, osim što dokazano širi bronhije, deluje i tako što:

-  smiruje kašalj

-  poboljšava iskašljavanje kod produktivnog kašlja.

 

 

Za razliku od većine sirupa, Prospan sirup za kašalj je prijatnog ukusa jer je obogaćen prirodnim i finim ukusom trešnje. Može se nabaviti u pakovanjima od 100 ml ili 200 ml, a uz njega se dobija i posebna čašica za jednostavno doziranje, bez kašičice ili šprica. Bočica sirupa takođe ima poseban nastavak koji onemogućava podlivanje sirupa.

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Suvi kašalj
 

Kod suvog kašlja, sluznica ždrela je nadražena pa čak i najmanji nadražaj izaziva kašalj ili pokreće pravi “napad” kašlja. U ovom slučaju, nedostaje funkcija čišćenja sluznice disajnih puteva pa takvo kašljanje nema nikakav koristan efekat. Javlja se najčešće u večernjim satima i tokom noći, ometajući san deci i odraslima.

Produktivni kašalj
 

Kod produktivnog kašlja, količina sekreta se povećava. Ovaj kašalj dovodi do iskašljavanja i izbacivanja povećane količine sekreta. Nakupljeni sekret je zapravo podloga za razvoj patogenih mikroorganizama, zbog čega je važno podstaći proces iskašljavanja, umesto ga suzbijati.

Da li je stanje već hronično?
Ili je još uvek prisutan akutni kašalj?

Postoji razlika između akutnog i hroničnog kašlja. Akutan kašalj ne traje duže od osam nedelja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je definisala hroničan kašalj kao kašalj koji traje najmanje tri meseca, gotovo svaki dan i ponavlja se dve godine za redom.

Pre upotrebe pažljivo proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.