Bronhitis

Respiratorni organi

“Dišite kroz nos!” Razlog zbog kojeg bi trebalo da se držite ovog saveta – i još mnogo informacija u vezi sa respiratornim organima – možete pročitati ovde.

Više 

Kašalj

Kašalj

Kašalj je najčešće simptom virusne infekcije, ali se može javiti i kao posledica drugih uzroka. Saznajte više ovde.

Više

 

Kada je potrebna praktična primena - Prospan pastile su tu

Primena i u pokretu – bez kašičice ili vode.
Biljni lek Prospan pastile otapaju se u ustima i pomažu kod produktivnog kašlja.

Kašalj može izuzetno da nadraži grlo i da stvori osećaj “pocepanog” grla. Prospan, prirodni lek sa ekstraktom suvog bršljana smiruje i leči kašalj, a smirivanjem kašlja i problemi sa grlom se ublažavaju i postepeno nestaju.

Suvi kašalj
 

Kod suvog kašlja, sluznica ždrela je nadražena pa čak i najmanji nadražaj izaziva kašalj ili pokreće pravi “napad” kašlja. U ovom slučaju, nedostaje funkcija čišćenja sluznice disajnih puteva pa takvo kašljanje nema nikakav koristan efekat. Javlja se najčešće u večernjim satima i tokom noći, ometajući san deci i odraslima.

Produktivni kašalj
 

Kod produktivnog kašlja, količina sekreta se povećava. Ovaj kašalj dovodi do iskašljavanja i izbacivanja povećane količine sekreta. Nakupljeni sekret je zapravo podloga za razvoj patogenih mikroorganizama, zbog čega je važno podstaći proces iskašljavanja, umesto ga suzbijati.

Da li je stanje već hronično?
Ili je još uvek prisutan akutni kašalj?

Postoji razlika između akutnog i hroničnog kašlja. Akutan kašalj ne traje duže od osam nedelja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je definisala hroničan kašalj kao kašalj koji traje najmanje tri meseca, gotovo svaki dan i ponavlja se dve godine za redom.

Pre upotrebe pažljivo proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.