Bronhitis

Respiratorni organi

“Dišite kroz nos!” Razlog zbog kojeg bi trebalo da se držite ovog saveta – i još mnogo informacija u vezi sa respiratornim organima – možete pročitati ovde.

Više 

Kašalj

Kašalj

Kašalj je najčešće simptom virusne infekcije, ali se može javiti i kao posledica drugih uzroka. Saznajte više ovde.

Više

 

Prospan – lek koji pomaže u borbi protiv bronhitisa

Prospan biljni lek pomaže u borbi protiv bronhitisa.

Kada nam oslabi imunitet i zavladaju virusi, upala donjih disajnih puteva - bronhitis, česta je pojava. Bronhitis prate visoke temperature, osećaj slabosti, bolovi u grudima, otežano disanje, pojačano stvaranje sluzi i kašalj. U slučaju bronhitisa neophodno je obratiti se lekaru radi detaljnog pregleda i daljih analiza. Uglavnom je osnovna terapija bronhitisa antibiotik. Ipak, dodatna terapija koja može pomoći u borbi protiv bronhitisa je Prospan, koji pomoću lekovitog ekstrakta lista bršljana pomaže da se:

- ublaže simptomi upale

- prošire disajni putevi

- razredi sekret i lakše iskašlje

- smiri kašalj.

Iskašljavanjem sekreta organizam se rešava štetnih materija što je preduslov za ozdravljenje. Smirivanjem upale i širenjem disajnih puteva olakšava se disanje, a upala donjih disajnih puteva (bronhitis) se postepeno povlači.

 

Prospan lek za kašalj i bronhitis dostupan je u nekoliko varijanti:

- Prospan sirup za kašalj sa ukusom trešnje za decu i odrasle

- Prospan šumeće tablete za decu stariju od 6 godina i odrasle

- Prospan pastile za decu stariju od 6 godina i odrasle

 

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Suvi kašalj
 

Kod suvog kašlja, sluznica ždrela je nadražena pa čak i najmanji nadražaj izaziva kašalj ili pokreće pravi “napad” kašlja. U ovom slučaju, nedostaje funkcija čišćenja sluznice disajnih puteva pa takvo kašljanje nema nikakav koristan efekat. Javlja se najčešće u večernjim satima i tokom noći, ometajući san deci i odraslima.

Produktivni kašalj
 

Kod produktivnog kašlja, količina sekreta se povećava. Ovaj kašalj dovodi do iskašljavanja i izbacivanja povećane količine sekreta. Nakupljeni sekret je zapravo podloga za razvoj patogenih mikroorganizama, zbog čega je važno podstaći proces iskašljavanja, umesto ga suzbijati.

Da li je stanje već hronično?
Ili je još uvek prisutan akutni kašalj?

Postoji razlika između akutnog i hroničnog kašlja. Akutan kašalj ne traje duže od osam nedelja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je definisala hroničan kašalj kao kašalj koji traje najmanje tri meseca, gotovo svaki dan i ponavlja se dve godine za redom.

Pre upotrebe pažljivo proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.