Bronhitis

Respiratorni organi

“Dišite kroz nos!” Razlog zbog kojeg bi trebalo da se držite ovog saveta – i još mnogo informacija u vezi sa respiratornim organima – možete pročitati ovde.

Više 

Kašalj

Kašalj

Kašalj je najčešće simptom virusne infekcije, ali se može javiti i kao posledica drugih uzroka. Saznajte više ovde.

Više

 

Respiratorni organi

Naši respiratorni organi obuhvataju nos, usta, dušnik, bronhije i pluća. Kada udišemo, vazduh prati upravo ovu putanju. Vazduh koji udahnemo se zagreva i vlaži u nosu, gde prolazi i grubo čišćenje zahvaljujući sitnim trepljama koje se nalaze na nosnoj sluznici. Kada udahnete kroz usta, vazduh se ne vlaži i dospeva do dušnika, bez prethodnog čišćenja. Zato je uvek bolje udisati kroz nos.

Vazduh iz dušnika prelazi u bronhije. Dušnik i bronhije su obložene nežnim cilijama (mikroskopske veličine) koje se konstantno kreću u pravcu grla. Ovi pokreti služe da bi se izbacila sitna strana tela i sluz.

Termin ‘’bronhije’’ se odnosi na prolaz od dušnika do pluća. Na kraju dušnika, odvajaju se dve bronhijalne grane prema svakom plućnom krilu, koje dalje formiraju sistem finih cevčica. Ovaj splet sitnih kanalića, koje podsećaju na splet grana na drvetu, prelaze u alveole. Pluća sadrže više od 300 miliona ovih sitnih alveolarnih vrećica, koje su okružene gustom mrežom sitnih krvnih sudova. To je mesto gde dolazi do razmene između kiseonika i ugljen dioksida koji nastaje u telu.

Kašalj – uzroci

Jedan od najčešćih uzroka kašlja jeste virusna infekcija, odnosno, prehlada ili akutni bronhitis. Kada je imuni sistem zdrav, telo je zaštićeno od patogenih bakterija i virusa. Međutim, imunološki sistem može oslabiti, posebno tokom sezone prehlade i kašlja, zbog promaje, mokre odeće ili hladnih nogu. Ako naša deca, ili mi sami, dođemo u kontakt sa osobom koja je prehlađena - na poslu, ili u školi, onda virusi imaju lak posao. Preko respiratornih puteva mogu da prodru u bronhije, napadnu zdrave ćelije i da se razmnožavaju.

Suvi kašalj
 

Kod suvog kašlja, sluznica ždrela je nadražena pa čak i najmanji nadražaj izaziva kašalj ili pokreće pravi “napad” kašlja. U ovom slučaju, nedostaje funkcija čišćenja sluznice disajnih puteva pa takvo kašljanje nema nikakav koristan efekat. Javlja se najčešće u večernjim satima i tokom noći, ometajući san deci i odraslima.

Produktivni kašalj
 

Kod produktivnog kašlja, količina sekreta se povećava. Ovaj kašalj dovodi do iskašljavanja i izbacivanja povećane količine sekreta. Nakupljeni sekret je zapravo podloga za razvoj patogenih mikroorganizama, zbog čega je važno podstaći proces iskašljavanja, umesto ga suzbijati.

Da li je stanje već hronično?
Ili je još uvek prisutan akutni kašalj?

Postoji razlika između akutnog i hroničnog kašlja. Akutan kašalj ne traje duže od osam nedelja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je definisala hroničan kašalj kao kašalj koji traje najmanje tri meseca, gotovo svaki dan i ponavlja se dve godine za redom.

Kašalj – lečenje

Kašalj je jedan od simptoma koji možete vrlo uspešno lečiti sami primenom lekova koji se izdaju bez lekarskog recepta u apotekama, pod uslovom da nisu prisutni drugi simptomi, kao što su povišena temperata, poteškoće pri disanju, gnojni ispljuvak ili bol pri disanju.

Za potrebe samomedikacije, na raspolaganju su i biljni i hemijski lekovi. Važno je, posebno kada se radi o deci, izabrati efikasan lek koji se dobro podnosi. Biljni lekovi su prvi izbor kada je u pitanju izbor preparata za kašalj koji je posledica prehlade. U takvim slučajevima, posebno se preporučuje primena lekova na bazi bršljana.

Bršljan deluje umirujuće na ceo organizam, a u isto vreme njegovo efikasno delovanje daje dobre rezultate lečenja. Njegovi sastojci ne samo da razređuju sekret, već deluju i na opuštanje glatkih mišića bronhija čime se umanjuje nadražaj za kašalj. Mnogi drugi proizvodi deluju samo na jedan način, ili na smirivanje kašlja, ili na drugi, razređivanjem sekreta. Pitajte vašeg farmaceuta za preporuku Prospan®-a i njegovom posebnom ekstraktu bršljana.

Pre upotrebe pažljivo proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.